Alt du trenger å vite om håndball

Hvis du ønsker å lære deg å spille håndball, vil du i den følgende artikkelen finne all informasjonen du trenger for å bli kjent med denne idretten. Ta en titt på denne artikkelen og gi det et forsøk!

Siste oppdatering: 30 januar, 2020

Håndball er en av de mest praktiserte lagidrettene i verden. Som navnet foreslår spiller vi denne utmerkede idretten med hendene våre. Hvis du ikke er så godt kjent med denne sporten bør du fortsette å lese. I den følgende artikkelen skal vi dele alt du trenger å vite om håndball.

Opprinnelsen til håndball går helt tilbake til middelalderen, men reglene for moderne håndball oppsto først i 1906 i Danmark. Det er en lagidrett der hvert lag består av 7 spillere, seks utespillere og en målvakt. Ballen er lagd av lær eller et syntetisk materiale og er akkurat stor nok til å passe i en hånd.

Grunnleggende konsepter

Målet med spillet er å score flere mål enn motstanderne. Kampene spilles i løpet av to 30-minutters halvdeler. Det er en 10-minutters pause mellom halvdelene.

Hvis kampen ender uavgjort vil det være maksimalt 2,5 minutter ekstratid. Hvis det fremdeles er uavgjort ender kampen med straffekast.

Reglene sier at det er ulovlig å nærme seg motstandernes mål. Faktisk er det et felt reservert for målvakten men ulovlig for resten av spillerne. Kast tas alltid fra utsiden av målfeltlinjen. Spillerne kan avansere ved å drible ballen, men kan ikke ta mer enn tre skritt uten å sprette ballen i bakken.

Som vi nevnte tidligere er det syv spillere på banen. Hvert lag består av en målvakt, en midtbanespiller, en linjespiller, to forsvarsspillere og to spisser.

Hver spiller spiller sin egne unike rolle og bidrar til fordel for hele laget. Hvert lag har syv innbyttere som kan brukes uten å informere dommeren.

Herrehåndball

Regler innen håndball

Å kjenne til reglene innen håndball vil la deg ha innsikt når det gjelder idretten. Disse aspektene oppsummerer reglene i korte trekk:

• Lagene består av syv spillere, en målvakt og 6 utespillere.
  • Maksimalt 12 spillere kan være en del av kampen for hvert lag.
  • Innbytterne kan delta i spillet til enhver tid, men må entre banen gjennom innbytterlinjen, så lenge spilleren de tar over for har forlatt banen.
  • Spillerne kan røre ballen med alle kroppsdeler over knærne.
  • Når en spiller mottar ballen må han/hun sentre ballen, fortsette å holde den eller skyte mot målet.
  • Spilleren som holder ballen kan bare ta tre skritt.
  • Bare målvakten kan entre målfeltet.
  • Målvakten kan forlate målfeltet, men kan ikke holde på ballen utenfor målfeltlinjen.
  • Det er forbudt å holde på ballen uten å gjøre et gjenkjennelig forsøk på å angripe og score.
  • Spillerne kan score et mål i enhver posisjon, innkast eller frikast.

Fordeler med håndball

Utmerket for kroppen

Håndball gir integrert trening. Det er en utmerket idrett for å holde seg aktiv og i form gjennom akselerert trening.

Både forsvars- og angrepslaget må gjøre en konstant innsats. Det er derfor en utmerket øvelse for å forbedre smidigheten, den kardiovaskulære helsen din og fleksibiliteten din. Det kan også øke styrken i overkroppen din.

Kvinnehåndball

Lagidrett

Håndball er en lagidrett. Det fremmer lagånd og forbedrer verdier som engasjement og kameratskap. Det har viktige verdier som ikke kan læres i individuelle idretter.

Håndball fremmer sosialisering og fremmer utviklingen av mange fysiske og mentale kvaliteter. Det er uten tvil en flott måte å få nye venner på.

Ideelt for alle aldre

Alle aldre kan praktisere håndball. Reglene er enkle og nytelsene fra å spille er umiddelbare. Den lekne rekkevidden gjør det til en av de mest populære idrettene i verden.

Om du har hatt muligheten til å være tilskuer på en håndballkamp har du sikkert sett at det er en kontaktsport som spilles i svært høy fart. Det er derfor, blant annet, en utmerket aktivitet for bedre hjertehelse. Tørr du å gi det en sjanse?

Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.

• Hornstrup, T., Wikman, J. M., Fristrup, B., Póvoas, S., Helge, E. W., Nielsen, S. H., … Krustrup, P. (2018). Fitness and health benefits of team handball training for young untrained women—A cross-disciplinary RCT on physiological adaptations and motivational aspects. Journal of Sport and Health Science, 7(2), 139–148. https://doi.org/10.1016/j.jshs.2017.09.007
    • Boshnjaku, A., Dimauro, I., Krasniqi, E., Grazioli, E., Tschan, H., Migliaccio, S., … Caporossi, D. (2016). Effect of sport training on forearm bone sites in female handball and soccer players. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, 56(12), 1503–1510. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26609972

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.