Nesten 70 år siden Maracanazo i Uruguay

Etter Maracanazo i Uruguay var folk så opprørte at mange begikk selvmord på grunn av angst, inkludert målvakten, Moacir Barbosa.

Siste oppdatering: 22 mars, 2021

Uansett hvor lang tid som har passert, snakker folk i Sør-Amerika fremdeles om “Maracanazo” i VM i 1950. I denne artikkelen skal vi fortelle deg om det uruguayanske lagets bragd mot Brasil på Maracanã stadion.

VM i Brasil i 1950

Det fjerde verdensmesterskapet var i Brasil i 1950, etter at utgavene i 1942 og 1946 ble suspendert av andre verdenskrig. De ga konkurransen navnet “Jules Rimet” til ære for den franske FIFA-presidenten den gangen.

I dette verdensmesterskapet spilte 13 lag. Seks var fra Europa og syv fra Amerika. Tilbakekomsten til Uruguay – som bare hadde deltatt i det første verdensmesterskapet i 1930 i Uruguay – og debuten til England var viktige tillegg.

Dette VM i 1950 var det eneste der det ikke ble noen finalekamp. Dette var formatet: De delte lag i fire grupper og alle i hver gruppe måtte spille mot hverandre én gang. Førsteplassen fra hver gruppe gikk inn i en gruppe der alle spilte mot hverandre.

Det var seks stadioner som holdt verdensmesterskapet: Maracanã i Rio de Janeiro, Ilha do Retiro i Recife, Pacaembu i São Paulo, Estádio Sete de Setembro i Belo Horizonte, Durival de Britto i Curitiba og Eucaliptos i Porto Alegre.

Den siste fasen

De som gikk til andre fase var (i rekkefølge av grupper): Brasil, Spania, Sverige og Uruguay. Brasil vant 7-1 mot Sverige, og Uruguay fikk uavgjort, 2-2 mot Spania.

Det uruguayanske laget i Maracanazo.

Brasil vant igjen i det andre spillet, 6-1 mot Spania, og Uruguay vant 3-2 mot Sverige. I den siste kampen beseiret Sverige 3-1 mot Spania i São Paulo, mens du i Maracanã kunne se ansiktene til Verdeamarelos og Charrúa.

Maracanazo i Uruguay

16. juli 1950 ble de to siste VM-kampene spilt. Imidlertid var det mange som trodde at kampen mellom Brasil og Uruguay var det endelige spillet. Foran 200 000 tilskuere var det lokale laget den klare favoritten. I tillegg hadde ikke Brasil tapt et eneste spill og var toppscorer i turneringen.

På den annen side ble Uruguay, et lag som faktisk var et av de beste i verden, ansett som det svakere laget. Samme morgen trodde de selvsikre brasilianerne at de allerede var mestre. Faktisk var det mange aviser – ikke bare sportsaviser – som printet vinnertitler på forsiden. De begynte til og med å lage karnevalsflåter for å feire seieren!

Folk trodde at Brasil ville vinne så mye at de uruguayanske diplomatene etter sigende ba spillerne om å lide “et verdig nederlag” med så få mål som mulig.

Hvordan Maracanazo skjedde

Den uruguayanske treneren arrangerte en defensiv formasjon for å forhindre skredet siden lokalbefolkningen var sikre på at de ville vinne. Den første overraskelsen kom etter de første 45 minuttene da begge lag gikk til garderoben uten å score noen mål.

Det var nok til at Verdeamarelos ble mestere. To minutter ut i andre omgang scoret Friaca det første målet, og både stadion og landet feiret.

Mål under Maracanazo.

Til tross for dette viste Uruguay at de ikke ville gi seg så lett. Etter 21 minutter utlignet Juan Alberto Schiaffino scoringen. Kanskje var det fordi brasilianerne fortsatt ville bli mestere med denne poengsummen at de ble selvtilfredse.

På 34 minutter og etter et flott spill av Obdulio Varela, scoret Alcides Ghiggia det andre målet for Uruguay og snudde spillet. Maracanazo i Uruguay var mulig! De siste minuttene var smertefulle fordi Brasil prøvde å få uavgjort, men uten hell.

På denne måten ble Uruguay ikke bare verdensmestre – for andre gang – men vant også en kamp i motstandernes eget hjem. Imidlertid var det negative effekter. Brasilianere mener fortsatt at det var den verste tragedien, det mest ydmykende idrettsnederlaget i historien.

Til slutt, et mer interessant faktum: Maracanã stadion hadde en umalt inngang da verdensmesterskapet begynte. De bestemte seg for å vente for å bruke fargen på laget som vant. Derfor er fargen lyseblå, til ære for den uruguayanske trøya!

Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.